9. lokakuuta 2012

SoTe-uudistus

Uusi SoTe-virasto aloittaa ensi vuoden alussa hallinnollisesti uudessa muodossaan. Muutosta on valmisteltu kiivaasti kohta vuoden verran. Neljän hengen muutostiimi on tehnyt uskomattoman pitkiä päiviä suunnitellen rakennetta, miettien aikataulutuksia, järjestäen kuulemistilaisuuksia työntekijöille sekä myös asiakkaille. Muutostiimi on ollut nimensä veroinen "uudisraivaaja"-menttaliteetilla varustettu tiimi. Valmistelun vauhti on ollut kova, mistä järjestöt ovat rutisseet matkan varrella. Välillä onkin otettu aikalisää, että pakolliset yhteistyömenttely käytännöt ovat toteutuneet.

Rakenne hahmottui heti alusta lähtien muiden kuin sairaala-kuntoutus- hoivan osalta. Tämä osio viilaantuikin vasta kaupunginhallituksen pöydän ympärillä. Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti ns. Cambus-mallin, mikä poikkesi täysin apulaiskaupunginjohtajan esityksestä. Mielestäni tämä oli hyvä osoitus politiikkojen reagoinnista saatuun runsaaseen palautteeseen.  Jatkotyössä tarvitaan kaikkia osapuolia ja sitoutumista nyt päätettyyn rakenteeseen. Hyvät vanhat käytännöt tulee säilyttää ja uusia yhteistyömuotoja tulee luoda ja toteuttaa innokkaasti, mihin uudien rakenteiden tulisi paremmin joustaa. Ihminen ja asiakas ei saa hukkua tässä suuressa uudistuksessa. 

Uudistuksen suurin tavoite on asiakaslähtöisyys, mikä poikkeaa ns. perinteisestä ajattelutavasta ajatella palveluita organisaatioiden kautta. Perinteisessä ajattelutavassa ajatellaan asiakkaan hakevan palvelunsa oikeasta paikasta sitä tarvitessaan. Suuressa kaupungissa kuten Helsingissä oikean palvelun löytäminen voi olla hankalaa erityisesti ikäihmisille jos välimatkat ovat pitkät tai hankalasti saavutettavissa. Uudistuksen tavoitteena on, että palveluita tarjotaan aktiivisesti asiakkaalle ja ohjataan ennaltaehkäisyn piiriin. Se miten tässä kaikessa onnistutaan on monesta asiasta kiinni. Tärkeimpänä asiana itse pidän kuitenkin asennetta ja luottamusta. Muutosta on suunniteltu, valmisteltu lujassa ja vahvassa uskossa, että SoTe puolella päästäisiin kääntämään palvelut takaisin ennaltaehkäisyn piiriin. Mielenterveyspotilaiden matalan kynnyten paikkojen lisäämisen, ikäihmisten kotona asumisen tukien lisääntymisen sekä lasten- ja nuorten pahoinvoinnin tunnistamiseen ennenkuin lastensuojelua tarvitaan.

Tämä suunnanmuutos tarvii aluksi rahallisia panostuksia. Ikävää oli huomata, että Pajusen budjetti esityksessä tähän historialliseen uudistukseen ei ole varattu yhtään rahaa. Tämä on mielestäni todella ikävää, koska budjettivalmistelun jälkeen rahojen siirrot momentilta toiselle ovat herkkiä asioita. Meille politikoille on annettu aina vain 20 miljoonan rahan pelivara, jolla on erilaisia hyviä ja ajankohtaisiin tarpeisiin on voitu painottaa.  SoTe-uudistuksen jalkauttamiseen tarvittaisiin tuo koko neuvotteluraha ensi- ja tulevalle vuodelle.

Toivon budjetti neuvottelijoilta suurta ymmärrystä ja rohkeutta nostaa SoTe asiat ykköseksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti