17. helmikuuta 2019

Blogi 13.8.18 Kehitys perustuu hyvään infraan


Talouden- , tulevaisuuden ja yhteiskuntatieteiden tutkijat ovat tuoneet Suomen kartalle ns. kasvukäytävät. Kasvukäytävä luo elinvoimaa, mikä vetää asukkaita, työpaikkoja ja investointeja puoleensa magneetin tavoin. Suomessa kulkee kaksi vahvaa kasvukäytävää: Turku-Pietari akseli ja Helsinki – Seinäjoki akseli. Kasvun edellytyksiä on pyritty vankentamaan mm. tie- ja ratahankkein, että ihmiset- ja tavarat voisivat liikkua nopeammin kasvukäytävällä ja tämä liike parantaa kasvua.

Huolenaiheeni on, että pohjoiseen tuleva kasvukäytävä yskii Tampereelta pohjoiseen. Kaksoisraide puuttuu edelleen väliltä Tampere-Seinäjoki koko matkalta. VR:n ratahanke- listalla vv. 2015-2025 sitä ei myöskään ole listattu. Viime vuonna kaksoisraide pätkiä valmistui välille Kokkola- Oulu, mikä nopeutti 1h matka-ajassa välillä Helsinki-Oulu. Tätä pohjoisen yhteyttä voitaisiin edelleenkin nopeuttaa, jos nyt ”tulppana” olevalle välille Tampere- Seinäjoki saataisiin kaksoisraide. Seinäjoki on risteysasema edelleen, mistä lähtee Vaasaan ja Haapamäelle henkilöliikennettä sekä tavaraliikenne-rata Kaskisiin. Jos/ kun junat joutuvat odottelemaan risteysasemalla toisia junia, koko pohjoiseen menevä junaliikenne seisoo.

Suomen hallitus on aloittanut budjetti-käsittelyn. Talousnäkymät ovat positiivisia ja nyt tällaiset kestävää kehitystä tukevat, elinvoimaa lisäävät investointi-hankkeet pitäisi laittaa ykkös-koriin. Koko Suomi tarvitsee hyvää ja vahvaa perus infraa, että se pysyy globaalissa kilpailussa mukana. Kasvukäytäviä pitää ”ruokkia” niin ne ovat kuin verisuonisto joka levittää hyvää laajalle alueelle.

Ei veronalennuksia vaan kestäviä investointeja Suomen hallitukselta toivoen,

Tarja Tenkula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti