17. helmikuuta 2019

Ilkka-Lehti Mielipidesivulle 1.9.2018


                                                                                                                   
Uusi terveyskeskus (Huhtalantie 10 korvaava rakennus) Pohjaan VR:n tontille

Seinäjoen kaupunginhallitus on päättänyt hakea STM:ltä poikkeuslupaa uuden terveyskeskuksen rakentamista varten. Vanha terveyskeskus Huhtalantie 10 on rakennuksena ns. tiensä päässä ja väliaikaisia tiloja joudutaan hankkimaan ylimenokaudeksi.

Seinäjoki tarvitsee ajanmukaisen, helposti saavutettavan ja kaikki terveyspalvelut kokoavan uuden terveysaseman. Seinäjoella väkimäärä kasvaa ja laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi kaupungin tulee investoida joko omassa budjetissaan tai kiinteistöyhtiönsä kautta tähän. Nykyisessä sote-uudistuksessa on tehty paljon töitä sen puolesta, että sekä sosiaali- ja terveyspalvelut löytyisivät saman katon alta. Uuteen rakennukseen on tarkoitus koota niitä terveyspalveluita yhteen, joilla on nykyisin olemassa oleva tilantarve. Palveluiden sote-integraatiota täytyy kehittää erilaisten toimintamallien muodossa, tämän rakennusinvestoinnin kautta kaikki toiveet eivät valitettavasti toteudu. Edes kaikki nykyiset toiminnot Huhtalantie 10 osalta eivät mahdu 6600 m2 hankesuunnitelmaan.

Kaupungin virkamiesryhmä on pohtinut kuumeisesti paikkaa, missä olisi riittävästi rakennusoikeutta, tontti tulisi olla lähellä keskustaa, joukkoliikenteen lähettyvillä sekä tietenkin riittävästi parkkipaikkoja.
Mielestäni paras paikka olisi Pohjan kaupungin osassa, nykyisellä VR:n ruostuneiden raiteiden, käytännössä ”rojuvaraston” raiteiden päällä. Tämä paikka olisi ydin keskustassa. Se edellyttäisi tosin kevyenliikenteen ylikulun eli putken rakentamista raiteiden yli, mistä helposti pääsisi lastenvaunuilla, pyörällä ja tietenkin kävellen. Tämän katetun ylikulun rakentaminen toteutuisi ja se yhdistäisi viimeinkin Pohjan kaupungin osan kantakaupunkiin. Terveyskeskuksen sijainti aseman seudulla vauhdittaisi puolestaan aseman seudun liikeinvestointien liikkeelle lähtöä, koska terveyskeskuksen rakentaminen sen välittömään läheisyyteen tietää liikennevirtoja aseman seudulle. Terveyskeskuksen rakentaminen aseman puolelle erillisenä rakennuksena on haaste, koska silloin se olisi liikaa riippuvainen muista rakennusinvestoinneista.

Tässä hyvässä ideassa – avaruuden pääkaupungissa - on ainoastaan yksi heikkous: Harmillisesti toisen tontille ei voi rakentaa. Eli VR:n tulisi ensin myydä maat Seinäjoen kaupungille, että kaupunki voisi kaavoittaa alueet ja suunnitella alueen rakentamista. On käsittämätöntä, että valtion/ VR:n kanssa maakauppojen tekeminen on niin hankalaa. Valtio tarvitsisi kuumeisesti rahoja mm. valtion velan vähenemiseksi ja lisäraiteiden rakentamiseksi.

Kuntajohtomme on menossa ministeri tapaamisiin, mistä tärkeimpänä pidän Bernerin juttusille pääsyä. Toivoisin näissä neuvotteluissa kahta asiaa: maa-alue kauppojen syntymistä VR & kaupunki sekä kaksoisraidetta välille Tampere Seinäjoki. Toivon myös alueemme kansanedustajilta aktiivista toimintaa näiden asioiden eteenpäin viemiseksi.
Tarja Tenkula
sdp:n valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti