15. helmikuuta 2021

Yhteisöllisyys, osallisuus, korona ja kuntavaalit

 

Korona aikana yhteisöllisyyden kaipuu on noussut arvoon arvaamattomaan. Ihmiset joilla on perhe ovat paremmassa asemassa kuin yksin asuvat perheettömät, joiden yhteisö on rakentunut työyhteisöstä, seurakuntayhteisöstä taikka torikahvila yhteisöstä. Kuuluessamme johonkin yhteisöön; olemme osa jotain isompaa kokonaisuutta, millä on merkitys.

Etelä-Pohjanmaa on aktiivisten järjestöjen luvattu maa. Vanha kökkä-kulttuuri elää ja kukoistaa. Järjestöt ovat se liima, mikä liimaa ihmisiä, yhteiskuntaa, kuntaa, palvelujärjestelmää yhteen vertaistuellaan ”ihminen ihmiselle”. Olen iloinen, että monet seurat, seurakunnat ja vapaaehtoiset ihmiset ovat olleet korvaamaton apu erityisesti ikäihmisille korona aikana. Nämä vapaaehtoiset ovat toimittaneet kauppakassin lisäksi tärkeän viestin vastaanottajalleen – olet tärkeä. Tunne merkityksellisyydestä rakentuu pienistä läsnä olevista hetkistä, jolloin ahdistus ja pelot hälvenevät. Kaikki vapaaehtoistoiset kertovat aina saavansa enemmän kuin antavansa.

Kuntavaalit tulisi olla yhteisöllisyyttä lisäävä kokemus, missä kaikki kuntalaiset pääsevät vaikuttamaan millaista kaupunkia rakennetaan yhdessä. Kuntapolitiikka on lähidemokratia, missä kaikki ovat ”samassa veneessä”. Valtuutetut asuvat ja elävät samassa yhteisössä, kaupungissa muiden kuntalaisten kanssa. Miten voisimme lisätä yhteisöllisyyttä korona-aikana? Nopea vastaus on tietenkin virtuaalisesti. Suomi onkin tehnyt digi-loikan puolessa vuodessa, joten virtuaalisia työkaluja löytyy. Haaste silti on, että miten päästään aitoon vuorovaikutukseen ehdokkaiden, puolueiden ja kansalaisten kesken digitaalisesti? Kaikilla ei ole tietotaitoa/ laitteita osallistua virtuaalikeskusteluihin. Kuntavaaleissa keskustellaan aina paikallisista asioista ja siksi keskustelijoina tulee olla omat paikalliset ihmiset, ehdokkaat ja kuntalaiset. Vaalit pakottavat ehdokkaat jalkautumaan eri puolelle kaupunkia ja kohtaamaan (turvavälein) kuntalaisia. Tunne siitä, että kaikki pääsevät keskustelemaan ja vaikuttamaan on tärkeää osa yhteisöllisyyden tunnetta ja pidämme kaikki mukana oman kaupunkimme kehittämisessä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti