26. syyskuuta 2022

Kunnilla iso rooli terveyden edistämisessä

 

Kommentti Eero Lukinin mielipideosasto kirjoitukseen 18.4.22


Huolenaihe arkiliikunnan vähenemisestä on tärkeä. Viime talvi oli monelle kunnalle tosi haasteellinen valtavan lumimäärän vuoksi. Jalkakäytävät jäivät auraamatta lähiöissä viikoiksi ja se aiheutti pienille koululaisille jopa vaaratilanteita. Jos tämä valtava talven lumen tulo ja siitä aiheutuvat aurausongelmat jätetään pois laskuista - ovat monet kunnat lisänneet jo vuosien ajan kevyen liikenteen kaistoja ja väyliä. Viime talvi mahdollisti ennätysmäärän hiihtolatuja esimerkiksi Seinäjoen kaupunki huolehti hiihtoladuista aina 21.4.22 asti.

Eero Lukin peräänkuulutti kirjoituksessaan kannustimia kansanterveydestä huolehtimiseksi. Tähän terveyden edistämiseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen on laadittu kannustin ns. HYTE-kerroin. Se on laissa määrätty sekä kunnille että hyvinvointialueille yhden prosentin suuruisena. Se ohjaa molempia yhteistoimintaan ja yhteisten painopisteiden laadintaan.

Liikuntaa ja terveyttä edistävät urheiluseurat ja järjestöt ovat erittäin keskeisessä roolissa sote-uudistuksessa. Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle 3 miljardia euroa joka vuosi erilaisten elintapasairauksien myötä. Koko kansan liikuttamiseen tarvitaan niin kuntien liikuntatoimet, yksityisten kuntosalit kuin urheiluseuratkin. Upea esimerkki ikä-ihmisten liikuttamiseksi on Kurikan kaupungin edullinen senioriliikuntakortti yli 65-vuotiaille.

Eri ministeriöiden edustajista koostuva Kansanterveyden neuvottelukunta ja sen alaiset työryhmät valmistelevat parasta aikaa elintapaohjauksen palveluketjuja. Niiden tarkoituksena on sitoa kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen työ tiiviiksi kokonaisuudeksi liikunnan osalta. Terveyden edistäminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen säästää rahaa ja tuo terveempää elämää meille kaikille.

Tarja Tenkula

Terveyden edistämisen ja hyvinvoinnin erityisasiantuntija

Kuntaliitto

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti