Vilma Lappalainen tutki Helsingin yliopiston
gradussaan 2022 kuntien hyvinvointikertomuksia ja niissä
ravitsemusasioita. Tutkimuksen keskeinen tulos oli, että ravitsemuksen
potentiaalia kansanterveyden edistäjänä ei kunnissa tunnisteta. Haasteita on
sekä terveyden edistämisen toteuttamisessa että ravitsemuksen näkemisessä
terveyden tärkeänä osatekijänä. Ongelmat liittyvät päätöksentekoprosessiin,
tavoittavuuteen, resursseihin, kunnan johdon sitouttamiseen ja terveyden
edistämisen juurruttamiseen. Suurin osa kunnista (60%) ei käytännössä huomioi
ravitsemusta hyvinvointityössään. Osa kunnista kuitenkin huomioi ravitsemuksen
laajasti ja näiden kuntien kehittämiä hyviä käytäntöjä tulisi levittää muihin
kuntiin. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Kuopion kaupunki, missä on
rakennettu Ravitsemuspalveluketju, missä on kuvattu kaupungin ruokahankinnat,
terveellisen ruokailun tarjoaminen niin kouluissa kuin ikäpalveluissa. Kokonaiskuvan
hahmottaminen onkin monesti hankalaa, vaikka kunnat ovat suurin
ravitsemuspalveluiden hankkija.
Monet kunnat kilpailuttavat laitos- ja
kouluruokailut, ellei omaa ruokapalvelua ole kunnassa.
Kilpailutus vaatii omaa osaamista ja liian usein kaupungin/
kunnan budjetti antaa tiukat reunaehdot. Päätöksentekijät eivät usein tiedä, missä
vaiheessa heidän tulisi reagoida ruuan laatuun ja ruuan
houkuttelevuuteen. Terveyden edistämisen näkökulmasta kuntien
kannattaa nostaa ruoka- ja ravitsemusasiat päättäjien pöydälle ehkäistäkseen
liikalihavuutta ja kansansairauksia.
Kunnilla on
nyt mahdollisuus osallistua Hyvä
kotimainen ateria -kilpailunja samalla
tarkastella omia toimintatapojaan RUOKAILUJEN ja ravitsemuksen
järjestämiseksi. Onko sinun kuntasi mukana?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti