24. huhtikuuta 2023

                                                                                                 Helmikuu 2023

 

Voisiko terveellinen ruoka olla edullisempaa kuin epäterveellinen?

Ylipaino ja lihavuus sekä näihin liittyvät kansansairaudet ovat merkittävä ongelma: joka neljäs aikuinen on lihava. Lihavuuden liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Myös lasten lihavuus on iso haaste. Lasten ruokavaliossa makeat maitotuotteet, sokeroidut murot voivat olla merkittäviä sokerinlähteitä. Karkeista ja limsoista puhumattakaan. Sokerin lisäksi haasteena ruokavaliossamme on suola ja kova rasva.

Koska lihavuuden yleistyminen on seurausta yhteiskunnallisista muutoksista, sen torjumiseksi tarvitaan yhteiskunnallisia ratkaisuja. Verotus on yksi väline vaikuttaa siihen, että ruokaympäristömme tukisi nykyistä terveellisempiä valintoja. Tupakan ja alkoholin verottaminen osoittaa, että verotuksella voidaan vaikuttaa kulutustottumuksiin.

Sanna Marinin hallitusohjelmassa on ollut tavoite terveyserojen kaventamiseksi ja yhtenä keinona terveysveron käyttöönotto. Toimenpiteiden edistäminen on harmillisesti jäänyt suurien mullistusten jalkoihin. Tehtävä on myöskin haasteellinen, vaikka hyviä malleja veropohjaksi on olemassa. Veron piiriin tulisi siis sisällyttää sokeri, suola sekä kovat rasvat erillään myytävinä sekä runsaasti näitä aineita sisältävät elintarvikkeet. Verottomana olisivat puolestaan valikoidut elintarvikkeet, jotka edistävät terveellistä ravitsemusta. Näitä olisivat hedelmät, marjat ja kasvikset. Myös kalan syönti lisääntyisi varmasti, jos sen hinta laskisi suhteessa lihaan.

Terveysveromalli kannattaisi toteuttaa laajasti, eli kaikkiin tuotteisiin. Tässä hyvänä pohjana on Sydänmerkki-kriteeristö, mikä pohjaa suomalaisiin ruokasuosituksiin. Muutos vaikuttaisi elintarviketeollisuuden resepteihin ja edistäisi tätä kautta terveellisempien tuotteiden tarjontaa.

Tällöin terveellinen olisi edullisempaa ja epäterveellinen kalliimpaa. Nyt tilanne on päinvastainen ja ihmisten käytettävissä olevan taloustilanteen kiristyessä. Siirrytään ruokakorissa enemmän katsomaan hintaa kuin terveellisyyttä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti