9. maaliskuuta 2016

Rohkeutta maahanmuuttopolitiikkaan



Harvalla ehdokaskollegalla, jos kellään, näyttää olevan rohkeutta puuttua maahanmuuttopolitiikkaan ja pakolaisiin tavalla, joka tunnustaa pakolaisten ihmisoikeuden ja tuomitsee rasismin ja heikkojen syrjinnän. On helpompi olla sellaisen populismin kuorossa, joka välttelee perehtymistä tosiasioihin.
Kotikaupunkini Seinäjoki pyrkii esiintymään kaupunki-imagoaan vahvistavana ja kansainvälistyvänä paikkana, mutta antaa ulkomaalaisuutta vieroksuvalle populismille vallan. Seinäjoki valitettavasti puhuu strategioissaan toisin kuin elää. Päätös olla ottamatta pakolaisia on kuin tuppukylästä. 
Siirtolaisuus on maailmassa kasvava ilmiö. Sen pysäyttäminen ei ole mahdollista, eikä myöskään toivottavaa. Maailmassa on tällä hetkellä 230 miljoonaa siirtolaista.
 Oikein hallittuina muuttoliikkeet ovat sekä vastaanottaville maille että muuttaville ihmisille hyvinvointia kasvattava mahdollisuus. Eurooppaan suuntautuva muuttoliike on hyvin monipuolista: tänne tullaan mm. työnteon takia, perhesyistä, turvapaikanhakijoina ja pakolaisina.
Osana muuttoliikettä pakolaistilanne on tällä hetkellä erittäin huolestuttava. Maailmassa oli vuoden 2013 loppuun mennessä 16,7 miljoonaa pakolaista, 33,3 miljoonaa sisäisesti siirtymään joutunutta eli niin sanottua maan sisäistä pakolaista ja 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa.
 Konfliktit Euroopan naapurustossa aiheuttavat kuolemaa ja tuhoa pakottaen ihmisjoukkoja liikkeelle. Syyria on nopeasti noussut maailman pahimmaksi pakolaiskriisiksi. Syyrialaispakolaisia on jo 3,8 miljoonaa.
Tilanne Välimerellä on kestämätön ja äärimmäisen huolestuttava. Meriteitse Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä lähes nelinkertaistui vuoden 2014 aikana ja yli 3500 ihmistä kuoli pyrkiessään Eurooppaan ja yrittäessään ylittää Välimerta. Tämän alkuvuoden aikana kuolleita on jo yli 300.
Vastaanottopaineet kohdistuvat ennen kaikkea EU:n eteläisiin jäsenmaihin, mutta Suomikaan ei voi kääntää selkäänsä. Kiintiöpakolaispolitiikka on tärkeä keino lievittää globaalia pakolaistilannetta.
Suomen kiintiö on viime vuosina ollut 750 henkilöä. Määrää nostettiin viime vuonna 300 henkilön lisäkiintiöllä, kuten tehdään myös tänä vuonna. Pakolaismäärä on kasvanut nopeasti, joten Suomenkin tulee harkita suurempaa kiintiötä.
Vaikka korostammekin työperäisen maahanmuuton tärkeyttä, on maahanmuuttopolitiikan lähtökohtana maahanmuuttajien ihmisoikeuksien täysimääräinen turvaaminen ja kunnioittaminen.
Tarja Tenkula



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti